Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tvrdí jako Skála, nebo Konečná? Závěry X. sjezdu splníme!

Pamětníci, kteří na vlastní kůži zažili zločinnou tvář „světlých zítřků“, by mi mohli vyčítat, že sjezd komunistů dnes vlastně nikoho nezajímá. KSČM sice přišla oproti posledním volbám o víc než 300 000 hlasů, její vliv ale roste.

Komunisté po posledních parlamentních volbách nastoupili do výtahu k moci. Vzhledem k situaci, kdy premiér nemá ani půl roku po volbách vybrané koaliční partnery, a podpora od KSČM je tak pořád jednou z uvažovaných variant, není dosud vůbec jisté, že se výtah naděje zřítí podobně, jako tomu bylo od vzniku porevoluční komunistické strany zatím pokaždé. Pokud bychom uvažovali čistě matematicky, třeba v Poslanecké sněmovně obsazují komunisté navzdory svému nejhoršímu volebnímu výsledku počet pozic dosud nepoznaný. V této pro komunisty nejisté situaci se bude o víkendu konat soudružský sjezd, který zvolí nové vedení.

Pokud podrobněji sledujete vyjednávání o nové vládě, jistě jste si mohli povšimnout, že komunisté jsou k těmto tématům do televizních diskuzí zváni poměrně často. Nechci vytvářet žádnou obsahovou analýzu jejich účasti v diskuzních pořadech (takové analýzy ostatně nemají v českém veřejném prostoru dobrou pověst). Nicméně prostým okem pohlédnuto, pozice předsedy strany Vojtěcha Filipa, který KSČM vede již dvanáctým rokem, se alespoň z mediálního hlediska nezdá tak jednoznačně silná, jako byla dřív. Do mediálního prostředí se naopak v poslední době hodně vtlačují „liberální“ místopředseda Jiří Dolejš, ale i radikální Josef Skála, který Filipa v boji o soudružské vedení vyzve. Zajímavostí, a tak trochu mediální kuriozitkou je, že Skála vlastně v parlamentních volbách neuspěl. Je sice místopředsedou strany, kandidoval již na minulém sjezdu, ale poslancem není. A zamyslete se – kdy jste naposledy v televizní diskuzi viděli Iva Pojezného nebo Květu Matuškovou, poslance strany, kteří na rozdíl od Skály mají možnost aktivně vystupovat na plénu dolní komory? Jistým vysvětlením by mohla být radikálnost a do jisté míry unikátnost Skálových ultrakonzervativních názorů často podávaných s příchutí jemného bolševického patosu, který jako by se snažil zjemnit tvrdost některých výroků a rozmělnit obhajobu tyranů ve vzletně vyjádřených marxistických poučkách. Samo o sobě to ale Skálovu mediální aktivitu úplně nevystihuje, ostatně dost podobné názory má například Stanislav Grospič, dlouholetý poslanec a předseda sněmovního mandátového výboru. Mnohem pravděpodobněji se jeví silná mediální obratnost a schopnost aktivně se prosadit, což jistě část straníků kvituje. Nicméně brzdou Skálově (rudé) hvězdě může být právě ortodoxnost názorů, které navzdory frázím o jejich aktuálnosti jako by byly vystřiženy některého ze „schopnějších“ stalinistů plačících na stránkách Rudého práva v roce 1974.

Skála však není jedinou komunistickou „star“, která má před sjezdem co říct. Například právě místopředseda Jiří Dolejš, který mnohým zas spíš připomíná víc než komunistu sociálního demokrata. Ten zase není pro mnoho straníků přijatelný z opačných důvodů než Skála – reprezentuje spíše „komunismus light“, který by sice moderní levicové straně slušel určitě víc než obhajoba Gottwalda, spíše ale nemá na dnešní radikální levici místo. Právě Dolejš však odkazuje na „černou klisnu“ v boji o post šéfa ústředního výboru (kdo by se toho v roce 1989 nadál…), kterou je Kateřina Konečná, mladá europoslankyně. Pokud by skutečně uspěla, došlo by k pikantní situaci, kdy by řídila KSČM z Bruselu (což samozřejmě není nemožné, ostatně Jiří Pospíšil je toho důkazem; nicméně v případě komunistů by člověk očekával spíše ideologické centrum v trochu jiné metropoli).

Takovou (opilou) třešničkou na dortu (což je mimochodem docela dobrý dezert!) rudého, v pořadí desátého, sjezdu bude vystoupení prezidenta republiky. Když vystoupil na sjezdu ČSSD, oslovil delegáty jejich typickým „přítelkyně a přátelé“. Otazník visí nad tím, zda oslovení „soudružky a soudruzi“ použije v případě KSČM. Abych však byl spravedlivý, je nutno říct, že šéfem sociálních demokratů byl Miloš Zeman drahně let, členem KSČM nebyl nikdy. Od prezidentova projevu se dá očekávat výzva komunistům, aby podpořili vládu, ať už jakoukoliv a jakýmkoliv způsobem. Zkusit odhadovat více by ale bylo spíše spekulací.

Ať už komunistický sjezd dopadne jakkoliv, ať už prezident řekne cokoliv, ať už budou delegáti tvrdí jako Skála, či pro ně bude lepší Konečná, jedno zůstane leninsky neochvějné: Závěry X. sjezdu splníme!

Autor: Aleš Michal | čtvrtek 19.4.2018 20:25 | karma článku: 15,30 | přečteno: 475x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Student politologie a mezinárodních vztahů, občasný komentátor aktuálního dění u nás i za hranicemi.

Seznam rubrik