Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moment, na který mnozí čekali aneb O stíhání Andreje Babiše a vlivu na podzimní volby

Policie požádala poslaneckou sněmovnu, aby dva měsíce před volbami vydala přední představitele hnutí ANO k trestnímu stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu. Jaký to může mít vliv na probíhající kampaň i výsledek voleb? 

Účelová kampaň, která má za cíl ovlivnit výsledek voleb. To uslyšíme z jedněch úst. Důkaz o tom, že zde existuje vážné podezření z daňového podvodu. To uslyšíme zase z druhých úst. Je vlastně o jedinou stoprocentní jistotu probíhající předvolební kampaně: policejní žádost o vydání předsedy hnutí ANO volby ovlivní, a to velmi výrazně. Zde končí jistoty, dál už můžeme hovořit jen o pravděpodobných, nicméně nejistých událostech.

Jednou z nich, a ta je pravděpodobná hodně, že poslanecká sněmovna ještě před volbami vydá Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Většina, která pro to ve sněmovně vznikne, bude patrně velmi velká, s určitostí lze říct, že vzejde i ze samotných poslanců Babišova hnutí. Jistou komplikaci může přinášet fakt, že se tak bude dít uprostřed horké fáze předvolební kampaně, v době, kdy se politické strany budou snažit voliče lákat na své sliby. Je obtížné spekulovat, jak moc to v této fázi může zamíchat kartami, které mají v ruce voliči. ANO může o jistou část voličské základny, která sama o sobě je nestálá, přijít, patrně však nepůjde o zásadní část. Většina Babišových voličů pravděpodobně zůstane věrná hnutí ANO a v říjnových volbách ho podpoří. Fakt, že v předvolební kampani využijí Babišovi soupeři toto téma k vymezování se vůči němu, je nanejvýš očekávaný. Do jisté míry se ale také možná nemalou skupinu voličů podaří Babišovi přesvědčit právě o tom, že je policejní žádost před volbami účelová a má za cíl poškodit jeho volební výsledek.

Policejní žádost je momentem, na který mnozí politici, zejména Babišovi odpůrci, čekali. Bude však na jejich schopnostech, jak se jim podaří celou záležitost využít ve svůj prospěch. V situaci, kdy Babiš vlastní největší mediální dům v zemi (bohužel má bývalý ministr financí jistý vliv na to, co bude v těchto novinách vycházet), budou to mít jeho političtí konkurenti složitější. Šancí pro Babišovy politické odpůrce je zapojení mladých a neokoukaných tváří, které mohou voliče o nevolitelnosti hnutí ANO přesvědčovat voliče efektivněji, než by to dělali staří političtí matadoři. Zjednodušeně řečeno: příkladně pro opoziční TOP 09 by bylo lepší v září do popředí tiskových konferencí k jednání sněmovny popostrčit Martina Plíška než Miroslava Kalouska.

I přes policejní žádost, kterou se budou poslanci zevrubně zabývat, je však i pořád nejvyšší možnost, že volby vyhraje ANO, nicméně s menším náskokem, než to naznačují předvolební průzkumy. Osobně nevěřím tomu, že by hnutí postavené na vůdčím rozhodování jednoho člověka atakovalo hranici 35% voličské podpory. Volební výsledek se mnohem víc reálně bude pohybovat mezi 20 a 30 procenty. Je ale možné, že výsledek ANO nebude ve volbách to nejdůležitější: mnohem podstatnější totiž bude, kolik hlasů dostanou ostatní strany a kolik se jich na podzim do sněmovny vůbec dostane. Že bude sociální demokracie druhá, KSČM třetí a lidovci čtvrtí, je totiž už v takovém odhadu sázka do loterie mnohem větší, než co se týče Babišova vítězství.

Navzdory odhadům mnohých komentátorů, ale i mnohých aktivních politiků nejsem vůbec přesvědčen, že příštím českým premiérem bude Andrej Babiš. A to ani v případě, že se ANO opět vrátí předními dveřmi do Strakovy akademie. To, že jeho nominant bude obývat Kramářovu vilu, to se zdá v tuto chvíli jako nejpravděpodobnější varianta povolebního vývoje. I když i tady je pořád nutné pamatovat na to, že do voleb stále zbývají dva měsíce. A do té doby může Julius Šuman vytvořit další peprnou nahrávku, může dojít k dalšímu odhalení Babišových skandálů z minulosti. Po volbách také může dojít na variantu, že ANO bude sestavovat vládu, ale pro všechny ostatní strany bude zkrátka nepřijatelná možnost nechat se vést premiérem právě vyšetřovaným kvůli dotačního podvodu. Vůbec není vyloučeno, že se tak budoucím premiérem stane třeba Martin Stropnický, Richard Brabec nebo jiná oku lahodící tvář hnutí.

Jaká vláda by mohla po volbách vzniknout? Pro jiného nominanta hnutí ANO už by nemuselo být jednání o koalici tolik složité právě jako pro obviněného Babiše. I koalice s jeho hnutím tak může být nakonec vcelku široká. Druhou možností je varianta vlády „všichni proti ANO“. Byla by to ale vláda nestabilní a jen s velkými problémy by mohla vzniknout bez komunistů.

Když se vrátím na začátek, jisté je však v tuto chvíli opravdu jen jedno: předvolební kampaň a patrně i samotné volby trestní stíhání vrcholných představitelů ANO ovlivní.

Autor: Aleš Michal | sobota 12.8.2017 15:42 | karma článku: 15,49 | přečteno: 1083x
  • Další články autora
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Student politologie a mezinárodních vztahů, občasný komentátor aktuálního dění u nás i za hranicemi.

Seznam rubrik